Samenwerken

Minder verspilling voedsel door unieke driehoek Eindeloos, De Bak en Proefverlof

Een chef-kok die zich op verschillende segmenten richt is wellicht niet zo vernieuwend maar dat hij dit doet met drie verschillende keukens in drie restaurants waardoor er minder voedsel wordt weggegooid en een koe bijvoorbeeld beter te verwaarden is, wel!

Willem Schaafsma uit Leeuwarden werkt met een visie en prijst zich gelukkig dat hij deze visie nu in alle drie zijn keukens kan uitvoeren. Naast dat hij eigenaar is van Eindeloos is hij ook mede-eigenaar van Drink en Eetlokaal Proefverlof en Café de Bak.

‘We kopen voor alle drie de keukens zoveel mogelijk lokaal in. Daarnaast kunnen we verschillende onderdelen van bijvoorbeeld een koe gebruiken in de verschillende keukens. Zo gaat een haasbiefstuk naar Eindeloos, een Ribeye naar Proefverlof en een Hollandse biefstuk naar Café de Bak. De kwaliteit is bij alle keukens van groot belang maar het segment waar we ons op richten is natuurlijk niet hetzelfde’ aldus Willem.

Niet alleen voor vlees geldt dit, ook voor de groenten. ‘Stel je voor dat er in Proefverlof veel knolselderij over is om wat voor reden dan ook dan maken we in De Bak een heerlijke knolselderijsoep of andersom’.

‘Ook het seizoen speelt een belangrijke rol in onze keukens. Bij Eindeloos werk ik al meer dan tien jaar volgens deze traditie en nu doen we dit ook bij De Bak en Proefverlof. Volgens mij begint een betere wereld bij onszelf en met eten kun je dat heel makkelijk realiseren. De basis is: niks weggooien en lokaal en duurzaam inkopen. Ik hoop dat dit gedachtegoed voor iedereen een basis wordt’ aldus Willem.